Çocuklarda

Brankiyal Kist, Sinüs ve Fistüller

Embriyo döneminde baş boyun bölgesinde bazı yapıların gelişimine öncülük eden boynun her iki yanında tıpkı köpek balıklarının solungaç yarıklarına benzer bazı yapılar söz konusudur. Bu yapılar, boyunda bademcikler, iç kulak kemikleri, paratiroid bezleri gibi yapıları oluştururlar. Bu yapıların oluşumu tamamlandıktan sonra da b yarıkların tamamen kapanıp kaybolması gerekir. Bu yapıların kaybolmaması ya da kısmen kapanması soncu geride kalan yapılar doğum sonrasında brankiyal sinüs, kist ya da fistüllere neden olur.

 

Brankiyal artıklar, genellikle boynun orta hattının dışında, yan tarafında küçük gamzecikler şeklinde görülür. İçinden kalıtı hücreler tarafından salgılanan jelatinöz bir sıvı aktığı gözlenebilir. Dışarıdan görülen bu yapılar çoğu kez ağız tabanı, boğaz boşluğuna kadar uzanır; bu boşluklarla da ilişkili olmalarından ötürü enfekte olabilirler.

Enfekte yapının üzerindeki deri kızarır, sertleşir ve ağrı yapar. Enfekte olması halinde öncelikle ağızdan antibiyotik başlanır.

Brakiyal artıklarının cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Ameliyat sırasında brankial artığın uzandığı boğaz boşluğu ya da ağız tabanına kadar tümüyle çıkartılması gerekir, aksi halde nüks eder.

Ameliyat genel anestezi altında ve genellikle günübirlik cerrahi işlem olarak yapılır. Hasta operasyondan birkaç saat sonra önerilerle evine dönebilir.